top of page

Rapportering enligt SBAR

(Situation - Bakgrund - Aktuellt - Rekommendation)

 

Bakgrund:

SBAR används över stora delar av landet för att på ett strukturerat sätt överrapportera patienter. Det är framtaget för sjukhusvård, men fungerar även prehospitalt. Den innehåller inga nya data att rapportera, utan skall ses som en strukturering av det vi redan berättar idag. SBAR skall användas vid all rapportering (kirurgi, trauma, medicin, barn etc). Det gäller både vid förvarning/larm till alla mottagande enheter via telefonen samt den muntliga rapporten vid framkomst. Vid larm antecknar mottagande sjuksköterska rapportens innehåll överst på akutjournalen.   Det ligger sedan till grund för interna larmets utformning (vilka som skall sökas till akutmottagningen). Det är således viktigt att, i rapporten, vid tex trauma försöka få med sådant som fysiologiska kriterier, anatomiska kriterier samt skademekanism (vg se Nationella traumalarmskriterier). Vid händelser där det råder osäkerhet gällande utlösande orsak (trauma el sjukdom) är det av yttersta vikt att i rapporten ange skälen till denna osäkerhet så att patienterna ej blir felsorterade på akutmottagningen då en eventuell felsortering ofta leder till förlängd vårdtid på akutmottagningen, förlängd tid till adekvat behandling samt risk för ökad morbiditet och ev mortalitet.

 

 

Akuta fall

För den prehospitala rapporten vid akuta fall måste ett tydligt S beskrivas och sedan status enligt A-aktuellt med ABCDE. B-bakgrund används endast om exempelvis viktiga läkemedel så som koagulationshämmare vid trauma finns. Detta måste bedömas från fall till fall, men strukturen av rapporten skall alltid följas även om innehållsmängden under varje rubrik kan variera.

I akuta fall blir R-rekommendation kort vad ni tror att det rör sig om, ex ”prehospitalt misstänkt bukblödning” eller om du bedömmer att ex narkos bör finnas på plats.

Ej akuta fall

I dessa fall följs SBAR med en mer fyllig sjukhistoria under S och B. A skall dock fortfarande vara komplett och detaljrikt. R-kan utbroderas mer (om behov finns).

 

Vid svårt sjuka patienter och/eller korta transporttider är ibland alla  data enligt mallen inte tillgängliga. Rapportera då det ni vet men följ strukturen i SBAR. Ett tydligt S och R kan således räcka och tid till ankomst.

 

I de fall ambulansen får vänta på att överrapportera patienter på akutmottagningen, ska en akutjournal på akuten påbörjas (ligger i ambulanshallen).

SBAR.png
bottom of page